Военните спечелили близо 2 млн. лв. от продажба на скрап и стари вещи

Военните спечелили близо 2 млн. лв. от продажба на скрап и стари вещи

Сделки за близо 2 млн. лв. е направило дружеството “Снабдяване и търговия” към Министерството на отбраната през Софийската стокова борса за продажба на имущество с отпаднала необходимост - вещи, скрап и др.

Продажбите са реализирани през последните 2 г. За този период дружеството е направило общо 85 сделки. Това се разбира от писмен отговор на министъра на отбраната Димитър Стоянов до независимия депутат Явор Божанков.

Както “24 часа” писа, сред вещите, които военните продават, може да се намерят оръжия, които са се ползвали още през Втората световна война, и всякаква военна техника, произвеждана още от СССР. С отпаднала необходимост са и каски, защитни шлемове, раници за парашут, маскировъчни мрежи, компаси, фенерчета, но и много медицински комплекти, с които може да се оборудва цял лазарет.

В момента армията е пуснала за продажба и пет автобуса “Чавдар”, съветски камиони ЗИЛ и “Преслав 203”, както и четири автомобила “Лада 2107”. В складовете има и строителни принадлежности като чукове, брадви, бормашини, клещи, тесли, длета. Продават се и модулни фрези и менгеме.

Най-многоброен обаче е списъкът с вещи, които вече не се ползват от войниците. В него се включват чинии, буркани и дори леген, мрежа за тенис на маса, гащета от хасе,

касинки, калъфчета за манерки, фланелки, прахосмукачки, шлифери с подплата, ботуши, кафе машини, нафтови печки, бойлери и др.

Авиационен бензин за 66 664 лв. без ДДС пък е купило МО от Софийската стокова борса, става ясно още от отговора на министъра.